Träning för att bli en bättre ryttare

Vi ryttare måste ju även träna oss själva för rida bättre, här har jag lite tips som jag tagit från svenska ridsportförbundet, tyckte det var väldigt enkla övningar som man lätt kan göra hemma.
 
Uppvärmning: Innan övningarna är det viktigt att värma upp. Gör ett hopprep av grimskaftet och hoppa några minuter! Variera genom att hoppa på ett ben, slalom eller kanske dubbelhopp!
 
Benlyft: Ligg på rygg med benen sträckta och magen spänd. Lyft ena benet från höften och uppåt. Gå ner igen och se till att hälen inte kommer helt ner i underlaget innan du går uppåt igen. Upprepa cirka 10–12 gånger med varje ben. Tänk på att pressa ner ryggen så du inte svankar. Du tränar: Lårens framsida och magen.
 
Arm- och benlyft på mage: Ligg på mage med armarna uppsträckta över huvudet. Ha blicken neråt. Lyft samtidigt höger arm och vänster ben. Håll kvar ett ögonblick och gör om samma sak med vänster arm och höger ben. Upprepa cirka 10–12 gånger. Du tränar: Rygg och rumpa
 
Katten: Stå på alla fyra med rak rygg, tänk på att inte svanka. Krumma med ryggen som en katt, titta mot naveln. Gå sakta tillbaka till utgångsläget. Upprepa cirka 10-12 gånger. Du tränar: Ryggen – och stretchar ut musklerna
 
Höftlyft: Ligg på rygg med benen lätt böjda eller sträckta rakt upp. Armarna kan vila längs med sidorna eller vara knäppta bakom nacken. Lyft rumpan i en koncentrerad rörelse från underlaget. Håll kvar så länge du kan i toppläget och gå tillbaka långsamt. Ofta kommer man inte särskilt långt upp med rumpan första gångerna. Efter en tid blir du starkare, kan hålla längre och komma högre upp. Upprepa cirka 10–12 gånger. Du tränar: Magen.
 
Knäböj: Stå med benen brett isär och händerna i sidorna. Gå ner på huk över ena benet, res dig långsamt och gör likadant över det andra. Upprepa cirka 10-12 gånger på varje sida. Du tränar: Benen och rumpan.
 
Rodd med foderhink: Man tar vad man har! I stället för en hantel går det lika bra att använda en hink med foder i den här övningen! 1. Stå med ena knäet på en bänk och håll i hinken. Armen ska vara helt utsträckt. 2. Lyft sakta och koncentrerat upp foderhinken i riktning mot revbenen. Tänk på att ha armbågen intill kroppen hela tiden. Gå tillbaka till utgångsläget och upprepa cirka 10–12 gånger på varje sida. Du tränar: Framför allt övre delen av ryggen
 
Plankan: Håll kroppen i en rak linje med armbågarna rakt under kroppen, underarmarna och tårna som stöd. Rikta blicken neråt och spänn magen. Stå i det här läget så länge du orkar. 30–60 sekunder är bra jobbat! Upprepa ett par, tre gånger. Du tränar: Framför allt rygg- och magmusklerna.
 
 
Här är ett program för dig som rider varje dag:
Måndag: Vila, Ridning
Tisdag: Styrketräning, ridning 
Onsdag: Vila, Ridning
Torsdag: Fyspass* , Ridning
Fredag: Vila, ridning
Lördag: Styrketräning, ridning 
Söndag: Vila, ridning
 
*Med fyspass menas: löpning, kampsport eller annan konditionskrävande aktivitet
 
 
Tänkte lägga upp fler liknande inlägg, så jag hoppas det uppskattas!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0